dissabte, 19 de maig del 2018

ENTREGA DE PREMIS DE LA FUNDACIÓ JVV: LA CRÒNICA


El passat dia 19 d’abril es va celebrar l’acte de lliurament del IXè premi de la Fundació Jaume Vicens Vives al teatre de l’institut. Molts alumnes del centre, especialment els de 1r de Batxillerat, ens hi havíem presentat en una de les tres categories, i estàvem expectants davant la possibilitat d’obtenir algun premi. El nerviosisme i la intriga eren a flor de pell amb cadascuna de les paraules que la Sra. Anna Masós, directora del centre i presidenta de la fundació, juntament amb la professora de l’institut, Sra. Fina Planadevall, pronunciaven. A cada paraula d’agraïment teníem més ganes de conèixer els resultats i els guanyadors d’aquella cerimònia. Aquests nervis, però, van haver d’esperar-se una estona ja que ben acabades elles vam poder gaudir de les paraules de la nostra convidada, la Sra. Maria Àngela Vilallonga, doctora en Filologia Clàssica i Catedràtica de Filologia llatina. I és que, aquest any, el concurs de la fundació girava a l’entorn dels Bertrana, família d’autors catalans. Així doncs, la nostra convidada, amb gran afany de fer-nos participar de la vida d’Aurora Bertrana, aconseguia amb cadascun dels minuts que passaven que aquella història d’aventures ens deixés posar-nos a la pell de tan valerosa i lluitadora dona. Com més avançava la seva presentació més afortunats ens sentíem d’haver tingut l’oportunitat d’escriure un relat relacionat amb les seves vivències. Qui hagués pensat que la vida d’una noia tan senzilla pogués fer-se tan nostra en tan sols quaranta minuts de ponència?


Un cop acabat el recorregut a través del temps de l’escriptora catalana, els nervis van ressorgir com si d’una rosa que torna a florir es tractessin. Els minuts passaven i cada cop es palpava més l’emoció en l’ambient. I, finalment, va arribar el moment d’anunciar els tan esperats guanyadors: en la categoria de "Història local i les seves comarques" el premi va ser lliurat a l’alumna Lara Pons amb el seu text "La Girona dels Bertrana". En la categoria de "Relat Curt", el jurat va voler primer destacar la gran qualitat literària dels relats rebuts, i per això, excepcionalment, va entregar dos primers premis que van rebre, amb els braços ben oberts, els alumnes Sara Font i Marc Torrecillas amb els relats "Confessions a cau d’orella" i "Carta a la ciutat de Girona", respectivament.

Fotografies: Adam Lalaoui (alumne de 1r de batxillerat)

Molts de nosaltres ens disposàvem a sortir del teatre quan, de cop, la Sra. Anna Masós va prendre la paraula. En un breu discurs va reconèixer el treball de tots aquells alumnes que, al llarg del curs escolar, havien participat en concursos de disciplines diverses tot fent-los pujar un a un a l’escenari i atorgant-los un diploma agraint el seu esforç, mèrit i constància.

I no fa falta tan sols mencionar la cara de felicitat de tots aquells alumnes que, al seu torn, desfilaven sobre l’escenari amb un somriure vergonyós d’orella a orella recollint els seus diplomes i agraint que l’institut, en un senzill acte com aquell, els reconegués la feina ben feta i els animés a seguir lluitant per allò que busquen perquè, en el fons, què seríem nosaltres, alumnes, sense l’ajut de professors constants al darrera que ens empenyessin a seguir creixent i lluitant?

Duna Muñoz i Sergi Soler
Alumnes de 1r de batxillerat