diumenge, 18 de març del 2018

SETMANA DE L'ENERGIA

Dins la Setmana de l’energia, aquesta setmana s’han fet diferents actes. Per exemple, dimarts es va fer una xerrada i es van exposar diversos sistemes d'obtenció d'energia a partir del sol.

El passat 13 de març tots els alumnes de primer de batxillerat vam assistir a una xerrada sobre energies renovables que es va realitzar a la biblioteca del centre.

La xerrada constava de dues parts: en la primera s’explicava la situació d’Equador, en relació a les fonts energètiques extretes i utilitzades allà i durant la segona part de la xerrada podies visualitzar un vídeo sobre la vida d’alguns equatorians o realitzar una activitat pràctica sobre el funcionament de les plaques solars.

Al llarg de la primera part de la xerrada, vam aprendre que Equador té una gran font de petroli, com l’extreuen les grans empreses i les conseqüències que té pels habitants del país, les quals no són gaire bones.

En primer lloc, els equatorians es veuen obligats a marxar del seu poble si es creu que al subsòl hi ha petroli, llavors aquest s’explota i, si hi ha petroli com es creia, els equatorians treballen per l’empresa de petroli i l’extreuen del subsòl. Finalment es deforesten moltes zones de boscos per poder transportar el petroli.

També ens van explicar el seu projecte actual, el qual consisteix en l’instal·lació de plaques solars a algunes cases o escoles equatorianes. Això permet als habitants d’allà tenir una font d’energia, ja que pocs llocs disposen d’una xarxa elèctrica.

Els que van veure el vídeo durant la segona part, van escoltar el testimoni de la gent equatoriana en relació a les empreses de petroli a Equador i van realitzar un petit debat sobre el que en pensaven.

Els altres vam aprendre quins són els dos tipus de plaques solars i com muntar-les. També ens van explicar els components necessaris per obtenir corrent altern segons el tipus de placa solar que utilitzis i ens van mostrar amb un petit experiment que aquesta transformació de llum solar en energia amb corrent altern és possible.

L’experiència va ser molt enriquidora per tots, ja que vam aprendre les conseqüències del nostre sistema social en societats subdesenvolupades i com solucionar l’esgotament de recursos.
Núria Deusedas
Alumna de 1r de batxillerat



Fotografies: Arnau Lleixà (alumne de 1r de batxillerat)