dimarts, 13 de febrer del 2018

XERRADA SOBRE REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR

Al llarg d’aquestes setmanes, la Natalí Saura, infermera del centre, ha fent una xerrada als diferents grups de 3r d’ESO. El tema ha estat la reanimació càrdiopulmonar.

Aquest dimarts 23 de gener, va haver-hi una xerrada que tractava sobre la reanimació cardiopulmonar (RCP), la qual serveix per auxiliar a qualsevol persona que hagi tingut un accident o se li hagi tingut una parada cardíaca. 

En el cas que ens trobem una persona que ha tingut un accident o un desmai o qualsevol altre accident, s’hauran de seguir els seguents passos:

1· S’ha de revisar si el cos està conscient o no.
2· Demanar ajuda trucant al 112 perquè algú vagi a buscar un desfibrilador, etc.
3· En el cas que el pacient estigui conscient o com a mínim respiri, s’ha de posar en una posició segura.
4· En el cas que el pacient no respiri i no li detectem el batec del cor, s’haurà d’aplicar la RCP, preferiblement amb l’ajuda d’una altra persona.

Fotografia: Dolors Falgàs

Per realitzar la RCP, s’ha d’obrir la via aèria i, si és una persona adulta, s’hauràn de fer 30 compressions en el cor i dues ventilacions. En el cas que no sigui un adult s’haurà de fer menys força o posar les mans amb diferents posicions. Això el que fa és mantenir el cos en vida fent bategar el cor del pacient i oxigenar la sang ventilant el cos.

Després de totes les explicacions de què s’ha de fer i com s’ha de realitzar, vam passar a la pràctica. Ens van donar un maniquí d’entrenament mèdic i, simulant que era una persona que havia patit un accident, li vam fer la RCP posant-li un desfibrilador automàtic (n’hi ha repartits per Girona).

La meva classe i jo considerem que aquesta pràctica ha estat molt útil per poder aprendre a salvar la vida de qualsevol persona que pugui tenir un accident.
Marc Mulero-Gironella
Alumne de 3r d’ESO


Fotografia: David Fajula

Fotografia: Dani Bartomeu