dimarts, 31 de maig del 2016

EXPOSICIÓ SOBRE LA CULTURA MOCHICA

Fa uns dies, l’alumnat de 2n d’ESO va anar al CaixaFòrum a visitar una exposició sobre la cultura mochica.


dilluns, 30 de maig del 2016

AMNISTIA INTERNACIONAL

El dijous 26 de maig, els alumnes de 3r d'ESO vam assitir al Teatre a una xerrada sobre Amnistia Internacional.

Una sòcia catalana d'aquesta internacional ONG ens va explicar en qèe consistia. És un moviment que defensa els drets humans. El seu «modus operandi» es basa en informar la gent, fer ressó mediàtic, i així pressionar els governs o institucions als quals els hi estan exigint un canvi perquè actuïn.


L'organització funciona exclusivament amb els donatius de les persones que hi volen contribuir i amb les quotes que paguen els socis, i es té total transparència en les seves despeses. Però els socis  no només ajuden amb els seus diners, també fan altres tasques com organitzar activitats per informar i conscienciar la població sobre els temes que estan tractan fins a les més simples però fonamentals com recollir signatures. I, de fet, amb el simple gest de signar, invertint només 3 segons del teu temps, tal i com ha dit la ponent, pots salvar vides. Per això ha volgut insistir en què fem un petit esforç i col·laborem amb aquestes causes, i ens ha posat exemples de casos que gràcies a les signatures recollides arreu del món o amb accions similars s'han aconseguit alliberar persones de condemnes de mort o altres situacions igualment inhumanes.

Finalment, ens va ensenyar uns vídeos per conscienciar-nos de la duresa i seriositat dels temes que es tracten i també que aquests no ens són tan llunyans, posant per exemple la polèmica «ley mordaza».

Sergi Esturi
Alumne de 3r d'ESO

diumenge, 29 de maig del 2016

UNA EXALUMNA DEL VIVES ÉS NOTÍCIA EN MEDICINA

La Gemma Clemente, antiga estudiant del Vives, representa el Regne Unit en un torneig mèdic mundial. Podeu consultar la notícia de divendres 27 de maig al Diari de Girona.

dissabte, 28 de maig del 2016

ALUMNES GIRONINS PARTICIPEN A LA SEGONA FASE DE L'ESPRINT DE CONTES

L’esprint de contes, és un joc literari en el qual es juga en equip; alumnes seleccionats pel seu talent plàstic, literari i creatiu formen grups de quatre integrants. Comença la competició amb unes normes primeres, tot i que se n’introduiran d’altres, dinamitzant i complicant el projecte creatiu, provocant una constant metamorfosi del resultat final.  Es divideix en dues fases, la primera de les quals ha va tenir lloc el dimecres 13 d’abril.


Els grups gironins, dividits en primer cicle (cinquè i sisè de primària), segon cicle (primer i segon d’ESO) i tercer cicle (tercer i quart d’ESO), tenien tres hores per a fer la seva petita obra mestra: un escrit literari  definit prèviament a l’atzar pels docents, amb opcions temàtiques com l’amor, l’aventura o el terror, i una frase d’una novel·la cèlebre per a cada tema. Es podia redactar en català, castellà i anglès. A més, els alumnes amb qualitats plàstiques s’encarregaven d’una creació artística relacionada estretament amb la narració. Disposaven de materials diversos i també de recursos de consulta, com diccionaris. Durant les tres hores de concurs, hi va haver sorpreses: elements que s’havien d’introduir al text, quan aquest ja tenia el sentit argumental definit. A cada demarcació (Girona i Barcelona)  les normes i requisits eren heterogenis, cosa que va aportar a la segona fase, treballs de tota mena.


Les virtuts dels centenars d’alumnes van esperonar a embarcar-se en una segona fase anomenada  “Contes a l’Esprint II. Explica i interpreta el teu conte”, celebrada el dimecres 25 de maig, a la seu del CESIRE. Esdeveniren partícips  els guanyadors i finalistes de les demarcacions. Llavors el joc fa un gir de cent-vuitanta graus, i les disciplines de l’art es bescanvien, per donar pas a la interpretació del relat. Els centres participants tenien 7 minuts per explicar i representar el seu conte, i es valorava, sota el judici d’un il·lustre jurat, la interpretació dramàtica i altres aspectes teatrals, però també l’ús de frases incòmodes , i gestos repetitius en personatges, que sense avís previ, l’organització plantejava. Hi van participar tres centres gironins: l’Institut Jaume Vicens Vives i les escoles primàries Annexa-Joan Puigbert i Dr. Masmitjà, la qual va obtenir el primer premi en la seva categoria.

Es tracta d’un gran projecte, i d’un concurs amb molt futur, que en dos anys s’ha estès  massivament, i s’ha organitzat a nivell de país. Estimula la creativitat, les llengües i el seu aspecte lúdic, el treball col·laboratiu  i la transversalitat entre alumnes de diferents edats, i el més important; el tractament integral de l’art, moltes vegades oblidat per els centres, però ben vigent – sovint recòndit – als cors dels joves.

Roger Castellanos
Alumne de 3r d'ESO

FASE LOCAL DE L'OLIMPÍADA D'ECONOMIA

El dimarts dia 24 va tenir lloc la fase local de l'Olimpíada d'Economia, que es va celebrar a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG. El mateix dia se celebraven també les corresponents fases locals a la Universitat de Lleida i a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. L'endemà, dia 25, era el torn de les universitats de Barcelona.

A l'actual edició han participat 19 instituts de les comarques gironines. Els tres primers classificats de la competició gironina podran anar a la fase estatal que enguany se celebra a Valladolid els dies 22, 23 i 24 de juny.

Pel que fa a la nostra participació hi varen assistir la Judit Poch i la Rosor Soler, dues estudiants que tenen opció de classificar-se.  La setmana que ve es publicaran els resultats.

Esperem quedar en una bona posició!
Toni Cosgaya
Professor d’Economia


divendres, 27 de maig del 2016

ENTREGA DE CONTES DE L'ESPRINT DE CONTES: LA CRÒNICA

El dia 11 de maig les escoles i instituts que van participar al II Esprint de Contes es van trobar a entrega de premis que es va fer al teatre Municipal de Girona. Un total de 250 persones va assistir a l’acte d’entrega dels premis.  Els presentadors d’aquesta jornada festiva van ser els alumnes Pol Cereijo i Amèlia Fortià, representants dels guanyadors de la primera edició de l’Esprint. La gala de lliurament va comptar amb un seguit d’actuacions artístiques de molta qualitat realitzades per part d’alumnes dels centres participants, que van convertir l’acte en un reconeixement al treball creatiu, a l’excel·lència i al valor que té el joc que proposa l’Esprint per tal de valorar l’aprenentatge de l’escriptura i la creació plàstica com a quelcom divertit i que defuig el treball acadèmic tipificat per unes hores.

Els escriptors Roser Rimbau i Josep M. Fonalleras van assistir a l’entrega com a representants del jurat (Marietta, Kim Perevalsky i Care Santos), van llegir la plica amb els guanyadors de cada categoria, van lloar la vàlua de tots els treballs presentats malgrat la pressió del temps i les dificultats  que l’Esprint proposa.i finalment els van donar els premis (un lot de llibres, entrades per a la Planeta, entrades pels cinemes Albèniz, el carnet jove, bosses de la biblioteca de la UdG i un xec-regal de la Llibreria 22). Els alumnes guanyadors van prosseguir a la lectura dels seus textos.

El jurat durant l'entrega de premis

En la categoria de cicle superior de primària van destacar amb una excel·lent obra escrita les alumnes del col·legi Dr. Masmitjà: Ariadna Vilaplana, Carla Garralaga, Helena Gros i Xènia Thió“Memòries".

    Pel què fa al categoria de primer cicle de secundària van ser les alumnes de l’institut Jaume Vicens Vives les que van quedar seleccionades: Olga Miralles, Anna Benito, Carme Habela, Joana Giere. "Parets blanques”.

     En la categoria de segon cicle de secundària els alumnes que van quedar en primera posició van ser els de l’institut Montilivi: Samantha Bravo, Aida Coll, Baruc Cortada i Marta Gámez."Les lleones”.

A l’acte també hi van assistir les representants del departament d’educació Debora Jonhson (inspectora del departament d’ensenyament) i Anna Planas (del Centre de Recursos del Gironès).

L’Ajuntament de Girona, i més concretament  la Isabel Muradàs va recolzar la inciciativa des del primer moment i ens va facilitar l’entrada al Municipal.

Els alumnes de l’institut Jaume Vicens Vives i del l’institut Josep Brugulat de Banyoles van demostrar les seves qualitats en dansa contemporània, musicals, cant  i com a dinamitzadors culturals en general.

Alumnes del Brugulat de Banyoles i del Maristes i Vives de Girona van amenitzar l'acte

Val a dir que tot això no hagués estat possible sense l’empenta, treball i decisió de tot un equip de treball constituït per les professores: Elisabet Costa, Imma de Batlle, Maria Gallego, Georgina Gifreu,  Assumpta Planas, Clara Sales i Marina Arrogante, coordinadora de l’equip.

Les organitzadores

L’Esprint de contes de la demarcació de Girona està adscrit al Contes a l’esprint de Barcelona i és per aquest motiu que els alumnes seleccionats de la nostra demarcació aniran a fer la segona fase del concurs a Barcelona: “de l’escrit a l’oral” el proper 25 de maig a la seu del CESIRE.

Marina Arrogante
Professora de Català del Vives i coordinadora de l’Esprint de Contes

EL PERILL DEL CRANC AMERICÀ

Dilluns 23 de maig, alumnat del Vives va anar a les hortes de Santa Eugènia. L’objectiu de la sortida era conèixer els perills del cranc americà, una espècie invasora que amenaça el cranc autòcton, i per això se l’intenta reduir.

En aquesta activitat hi participen tots els centres que, com el nostre, són escola verda.


A part de les fotografies, també podeu veure el TN comarques del dimarts 24 de maig, a partir del minut 4 i 27 segons.



dijous, 26 de maig del 2016

XERRADA DE LA SÍLVIA PLANAS

Dimecres 18 de maig, la Sílvia Planas va venir al centre a parlar a l’alumnat de 2n d’ESO d’una lectura que han fet a Ciències Socials: “Història d’una dona jueva gironina”.


2n D'ESO VA A SANT PERE DE RODES (2a PART)

Després que dies enrere hi anessin els grups A i B, el passat 21 de maig van ser els grups C i D de 2n d’ESO els que van anar a Sant Pere de Rodes.


dimecres, 25 de maig del 2016

FASE INTERNACIONAL DE LA COPA CANGUR

Avui diferents alumnes del nostre institut han participat a la fase internacional de la Copa Cangur. Els nois i noies són els següents: Arnau Alegrí, Lydia Boyle, Lara Pons, Roger Sánchez, Sònia Llorens, Lluna Solés i Núria Haro.


PÀGINA ACTUALITZADA DEL FEM MATEMÀTIQUES

Podeu consultar la pàgina web actualitzada de la fase final del Fem Matemàtiques: www.fm.feemcat.org

FASE FINAL DEL FEM MATEMÀTIQUES 2016: LA CRÒNICA

El dissabte dia 21 de maig de 2016 es va celebrar al nostre institut la fase final del concurs Fem Matemàtiques.

Els participants i els professors de Matemàtiques dels centres classificats van ser rebuts pels col·laboradors i col·laboradores, entre ells professors i alumnes de 3r i 4t d'ESO de l’institut. Més de cent persones van ocupar el pati del Jaume Vicens Vives esperant amb ansietat que comencés el concurs. Per això, els organitzadors del Fem Matemàtiques van acompanyar els alumnes participants a la cafeteria, on els esperava un deliciós esmorzar per agafar forces abans de començar el llarg dia. Seguidament, es va fer una xerrada de presentació i els nois i noies van entrar a les aules per realitzar la prova 1 individual.


A les 12 del migdia va començar la prova 1 per equips. Consistia en respondre correctament el màxim nombre de preguntes en una hora. De fet, es va seguir el model de la Copa Cangur per fer aquesta prova. Deu grups de set alumnes van passar-se seixanta minuts treballant intensament. Cada grup tenia un nom d’un matemàtic com Tales o Pitàgores. Quan el temps es va esgotar, en mig d’aplaudiments per part de professors i col·laboradors, es van mostrar els resultats de la segona prova del dia. El grup 5 va quedar en primera posició. En aquest grup hi havia el nostre company Carles Iglésies de 1r A d’ESO. Acte seguit els alumnes van anar sortint del gimnàs, on s’havia celebrat la prova. Se’ls va fotografiar per grups i després van anar a dinar. El menú constava d’un plat de paella, botifarra amb patates i de postres gelat. El professors de Matemàtiques no van poder rebutjar un cafè per tal de poder acabar el dia.


La prova 2 consistia en una gimcana pel Barri Vell de Girona. que va guanyar el grup de l'Anna Benito, alumna de 2n d'ESO del Vives.. Els participants havien d’anar completant unes proves matemàtiques. Tothom va saber per on començar i per on acabar, ja que els grups van seguir un ordre de proves diferent depenent del nombre de grup que tenien. Ja de pas, alumnes i professors d’altres ciutats van aprofitar per conèixer Girona.

Un cop acabada la gimcana i ja tornats a l’institut es va celebrar l’acte de cloenda. Aquest es va dividir en tres parts. Per començar tots els assistents van poder gaudir de dos increïbles trucs de màgia basats en les matemàtiques. A continuació es va dur a terme un parlament on hi van parlar tan autoritats polítiques com components de la Societat Catalana de Matemàtiques. I per acabar es va fer l’acte més esperat del dia: l’entrega de premis es va començar pels alumnes de 6è de primària, i passant pels alumnes de 1r d’ESO, es va arribar fins als de 2n. Aquests últims a més, seran els representants catalans a l’Olimpíada Matemàtica de 2n d’ESO.

Cal destacar el notable treball que van fer els col·laboradors i col·laboradores al llarg del dia per tal de que la Fase final del Fem Matemàtiques 2016 fos un èxit.

Gràcies a tots els alumnes participants i a tots els col·laboradors per haver-ho fet possible!

Arnau Lleixà i Lara Pons
Alumnes de 3r d’ESO

EL VÍDEO DEL MERCAT DE COOPERATIVES

El dijous dia 12 es va celebrar a la nostra ciutat el mercat de les cooperatives dels instituts de les comarques gironines, en la seva la 6a edició. Al blog us en vam informar, i ja en podeu visualitzar el vídeo.

dimarts, 24 de maig del 2016

"HAT TRICK" DE NOTÍCIES AL DIARI DE GIRONA

Avui hem aparegut per triplicat al suplement “L’Aula” del Diari de Girona: l’Esprint de Contes, la fase final del Fem Matemàtiques i el premi de traducció de francès de la Mariona Alemany.


MATRÍCULA DE LES PAU

Els alumnes de 2n de Batxillerat han de fer la matrícula de les PAU entre el 20 de maig i el 2 de juny.

XERRADA DE PRIMERS AUXILIS A 2n D'ESO

L’alumnat de 2n d’ESO va assistir a una xerrada ben útil sobre primers auxilis. Així, en dos dies diferents la Nines Agüero va explicar temes molt útils a la Biblioteca del centre.


dilluns, 23 de maig del 2016

LA FASE FINAL DEL FEM MATEMÀTIQUES ÉS NOTÍCIA

REUNIÓ BATXILLERAT INTERNACIONAL

DIA I HORA: Dijous 26 de maig, a les 17:00
ADREÇADA A: Alumnat i famílies BI curs 2016-2017
LLOC: Biblioteca
TEMAEs realitzarà la preinscripció a l'institut i es recollirà documentació

PRÀCTIQUES AMB LA PLATAFORMA ARDUINO

El mes passat els alumnes de 2n de Batxillerat a l'assignatura d'Elecrotècnia van experimentar amb Arduino, una plataforma de hardware lliure que facilita les pràctiques de l’assignatura.

La pràctica la van fer amb la Carmina Luque, estudiant en pràctiques del màster universitari en formació del professorat d’educació de la UNIR.
Rosa Panosa
Professora d’Electrotècnia



diumenge, 22 de maig del 2016

EN CARLES IGLÉSIES I L'ANNA BENITO TRIOMFEN AL FEM MATEMÀTIQUES

Ahir el nostre centre va ser la seu de la fase final catalana del concurs Fem Matemàtiques i dos alumnes del Vives van guanyar les seves proves respectives. Així,  en Carles Iglésies, de 1r d'ESO, va formar part de l'equip que ha guanyat la prova de problemes matemàtics, i l'Anna Benito, de 2n d'ESO, va guanyar la gimcana pel Barri Vell de Girona.

Felicitats a en Carles, l'Anna i a tota l'organització!


L'equip del Vives, amb la professora Paquita Bonany

HEU VIST COM ESTÀ QUEDANT EL MACROMURAL?



dissabte, 21 de maig del 2016

GRADUACIÓ DE 2n DE BATXILLERAT

Dijous 19 de maig es va celebrar la tradicional festa de graduació de l’alumnat de 2n de Batxillerat. L’acte es va fer al Teatre de l’Institut, que estava ple tot i que s’hi havien posat més cadires.

En primer lloc, la Montse Juhera, com a coordinadora de Batxillerat, i l’Anna Masós, com a directora, van fer un parlament.




Tot seguit, es van anar intercalant actuacions amb el repartiment de bandes dels diferents grups de diürn i nocturn. 

Les actuacions musicals van anar a càrrec dels alumnes següents: la Blanca Puig, l’Òscar Boyle, en Gerard Blanch, l’Albert Montcada, la Rosó Soler i l’Oriol Marés; en Joan Lloret i amics; la Nora Lorenzo i en Dani López.



També es va projectar el blog fet per en Víctor Ramírez, i l’Arnau Puig va fer una actuació de màgia.


Després els tutors van pujar a l’escenari i se’ls va entregar un ram de flors a cadascú.


L’acte va comptar, també amb discursos dels alumnes Carlota Victòria, Oriol Marés i Eudald Vicens, i vam tenir el privilegi de poder escoltar l’escriptor Josep Maria Fonalleras, pare de dos alumnes del Vives.



L'escriptor Josep Maria Fonalleras

Finalment, tots els estudiants de 2n de Batxillerat van pujar a l’escenari per fer la foto de grup amb les orles.
2n A
2n B
2n C
2n D
Els representants de Batxillerat nocturn