divendres, 16 de desembre del 2016

COM COMENÇA TOT?

L’Adam Lalaloui, de 4t d’ESO ens fa una crònica de la xerrada “Com comença tot?” a la qual dimarts passat van assistir els grups A i B. Dimarts que ve serà el torn dels dos grups restants, el C i el D.

Avui, a l’hora de Tutoria, hem assistit a una xerrada que ha tingut lloc a la Biblioteca. La ponent ha sigut una mosso d’esquadra, que treballa a un dels Grups d’Atenció a la Víctima situat al costat de la Seu de la Generalitat.


Ens ha parlat sobre la violència de gènere posant èmfasi en la violència masclista. Ha recalcat que la violència de gènere no només es produeix físicament, sinó que, normalment, aquestes agressions comencen psicològicament. Aquests fets, quan es desenvolupen, es converteixen en atacs físics, ja sigui una bufetada o una estirada de cabells.


Per exemplificar tota la ponència, al principi ens ha ensenyat un vídeo d’una noia, la Nàdia. En aquest vídeo, hem pogut veure com, al principi, la relació amb la seva parella era una d’ideal, però al llarg del temps el noi va passar a insultar-la i a cometre agressions físiques.

Aquesta història real, va acabar amb un final tràgic: la mort de la Nàdia després d’una baralla amb la seva parella. Addicionalment, ens ha obert els ulls en explicar-nos com la societat d’avui en dia encara continua sent masclista, com per exemple en els anuncis de televisió. La societat, ha dit, ens ha imposat un estereotip d’amor romàntic on, cito textualment: “Qualsevol individu no se sent realitzat com a persona fins que no troba la seva mitja taronja”.


Per acabar, ens ha convidat a què si algú de nosaltres patia alguna mena de violència de gènere, ho expliqués a les autoritats o a algú amb qui tingui confiança, per poder iniciar un seguit d’ajudes psicològiques, i si és precís, iniciar també un procés judicial contra l’agressor.

Personalment, crec que aquesta xerrada és molt important per a tots els alumnes de l’institut. Ens fa entendre com la societat actual encara és masclista i ens ajuda a evitar aquesta mena de comportaments possessius i a reflexionar sobre què podem fer per canviar-ho.