diumenge, 20 de novembre del 2016

CONFERÈNCIA DEL DR. JESÚS PLANELLA (SETMANA DE LA CIÈNCIA)

El dia 16 de novembre, els alumnes de 1r i 2n de batxillerat de l’Institut Jaume Vicens Vives vam poder assistir a una xerrada a càrrec del Dr. Jesús Planella-Morató, del grup de Física Mediambiental a la Universitat de Girona. El Dr. Planella, que sovint assisteix a les pràctiques de Física de les classes de Batxillerat Internacional a l’institut, ens va explicar la seva experiència al programa estatunidenc CASPER, o Coupled Air Sea Process and Electromagnetic ducting Research, que tracta d’arribar a conèixer millor com afecten els fenomens marins i atmosfèrics a la propagació d’ones electromagnètiques. Segons va narrar, el Dr. Planella i altres investigadors d’arreu del món van embarcar durant un més a l’Oceà Atlàntic, en una embarcació equipat amb instruments i aparells per prendre mesures sobre la salinitat i la temperatura de l’aigua marina.



Aquests nous coneixements sobre com es porten a terme les investigacions científiques a gran escala i quines dificultats s’hi presenten van ser molt interessant no només pels científics aspirants entre nosaltres, sinó que per tots els alumnes la xerrada va ser una gran experiència.

Quan van der Knokke
Alumne de 2n de batxillerat


En motiu de la Setmana de la Ciència, cada any el departament d'Ensenyament, a través dels Centres de recursos, ofereix la possibilitat de viure, en primera persona, el que és la recerca experimental, a través d'una conferència-col·loqui oferta per investigadors de la Universitat o de centres d'investigació de prestigi. Aquest any el conferenciant va ser el Dr.Jesús Planella,de la UdG,  i en la xerrada ens va descriure l’estada que va realitzar en un vaixell oceanogràfic a l'oceà Atlàntic en el marc d’un projecte de recerca més genèric de transmisió d’ones de ràdio finançat per la Office Naval Research(US) i en el qual  va participar com a investigador de la University of Notre Dame.

La campanya es va realitzar entre octubre i novembre del 2015 a la costa de North Carolina (US) prenent mesures de l'aigua i l'atmosfera amb instrumentació puntera, no només a la zona costera sinó també a zones del corrent del Golf. En la presentació es va descriure breument el projecte en el qual va participar i, més concretament, aquella part en la qual estava implicat i que estava relacionada amb mesures de turbulència a l'oceà.


Després es va explicar amb més detall com es va organitzar la campanya i els seus detalls (llocs, detalls dels transectes, vaixells,...). Més concretament, es va focalitza en explicar als alumnes com és la vida de l’investigador en el vaixell durant aquest període de treball: característiques del vaixell, les tasques diàries, l’organització en equip, com es fan les mesures de variables físiques a l’oceà, l’anàlisi de les dades registrades així com també d’altres aspectes de la vida més quotidiana, en el vaixell.

Finalment es van mostrar resultats obtinguts a la campanya i quina ha estat l’aportació del seu grup al projecte i també, a la ciència, que és l’objectiu primordial d'aquesta exposició.
    
M. Lluïsa González 
Professora de Física i Química