dilluns, 16 de maig del 2016

LA JONQUERA, SAINT CYPRIAN, ARGELES-SUR-MER, 6 DE MAIG DE 2016

Petjades de sabates tan fetes malbé com els sentiments de qui les porta. Mirades enlloc de gent que camina ver l'exili. Petjades sobre terra i pedres que aportaran el seu testimoniatge: el silenci i fred, en un caminar sense res més que la roba, una manta i uns diners que més tard no valdran per a res.

Gairebé segur que no la tornaran a trepitjar. Igual que les pedres seran amuntegades al voral del camí així serà rebuda la gent en els camps de concentració i es veurà atrapada, entre el govern franquista i l'aparell repressor i pel nord els nazis i la Gestapo, i el fred de l'hivern del trenta-nou.

Camps de concentració (Argelers, Sant Cebrià) entre els canyissars, la sorra de platja oberta i el mar: pous d'aigua en la sorra. En una sorra on la gent feia les necessitats. Llocs on els homes eren torturats, les dones violades, on els francesos tiraven trossos de pa o bacallà i contemplaven com els refugiats es llençaven i es barallaven. Molts van morir per desnutrició, malalties i altres misèries.I a Elna, com ocellets que piquen a terra, la mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz, ajudava a qualsevol dona embarassada a no perdre el fill i a no morir en el part. Cada nen era una emoció més.
Joan Guerola
Professor d’Anglès