dimecres, 25 de maig del 2016

FASE FINAL DEL FEM MATEMÀTIQUES 2016: LA CRÒNICA

El dissabte dia 21 de maig de 2016 es va celebrar al nostre institut la fase final del concurs Fem Matemàtiques.

Els participants i els professors de Matemàtiques dels centres classificats van ser rebuts pels col·laboradors i col·laboradores, entre ells professors i alumnes de 3r i 4t d'ESO de l’institut. Més de cent persones van ocupar el pati del Jaume Vicens Vives esperant amb ansietat que comencés el concurs. Per això, els organitzadors del Fem Matemàtiques van acompanyar els alumnes participants a la cafeteria, on els esperava un deliciós esmorzar per agafar forces abans de començar el llarg dia. Seguidament, es va fer una xerrada de presentació i els nois i noies van entrar a les aules per realitzar la prova 1 individual.


A les 12 del migdia va començar la prova 1 per equips. Consistia en respondre correctament el màxim nombre de preguntes en una hora. De fet, es va seguir el model de la Copa Cangur per fer aquesta prova. Deu grups de set alumnes van passar-se seixanta minuts treballant intensament. Cada grup tenia un nom d’un matemàtic com Tales o Pitàgores. Quan el temps es va esgotar, en mig d’aplaudiments per part de professors i col·laboradors, es van mostrar els resultats de la segona prova del dia. El grup 5 va quedar en primera posició. En aquest grup hi havia el nostre company Carles Iglésies de 1r A d’ESO. Acte seguit els alumnes van anar sortint del gimnàs, on s’havia celebrat la prova. Se’ls va fotografiar per grups i després van anar a dinar. El menú constava d’un plat de paella, botifarra amb patates i de postres gelat. El professors de Matemàtiques no van poder rebutjar un cafè per tal de poder acabar el dia.


La prova 2 consistia en una gimcana pel Barri Vell de Girona. que va guanyar el grup de l'Anna Benito, alumna de 2n d'ESO del Vives.. Els participants havien d’anar completant unes proves matemàtiques. Tothom va saber per on començar i per on acabar, ja que els grups van seguir un ordre de proves diferent depenent del nombre de grup que tenien. Ja de pas, alumnes i professors d’altres ciutats van aprofitar per conèixer Girona.

Un cop acabada la gimcana i ja tornats a l’institut es va celebrar l’acte de cloenda. Aquest es va dividir en tres parts. Per començar tots els assistents van poder gaudir de dos increïbles trucs de màgia basats en les matemàtiques. A continuació es va dur a terme un parlament on hi van parlar tan autoritats polítiques com components de la Societat Catalana de Matemàtiques. I per acabar es va fer l’acte més esperat del dia: l’entrega de premis es va començar pels alumnes de 6è de primària, i passant pels alumnes de 1r d’ESO, es va arribar fins als de 2n. Aquests últims a més, seran els representants catalans a l’Olimpíada Matemàtica de 2n d’ESO.

Cal destacar el notable treball que van fer els col·laboradors i col·laboradores al llarg del dia per tal de que la Fase final del Fem Matemàtiques 2016 fos un èxit.

Gràcies a tots els alumnes participants i a tots els col·laboradors per haver-ho fet possible!

Arnau Lleixà i Lara Pons
Alumnes de 3r d’ESO