divendres, 19 de febrer del 2016

QUI SOM ELS RROMA?

Aquests dies, i dins la Setmana de les Llengües, en Sebastià Porras i Manuel Cortés, de la Fundació Pere Closa, estan fent la conferència “Qui som els Rroma?” als grups de 1r d’ESO. El seu objectiu és divulgar i fer conèixer la cultura gitana en un clima de normalització i convivència intercultural. 

1r A

En Marc Mulero-Gironella Santaló, de 1r D, ens n'ha fet una petita crònica.

El dimarts 16 de febrer, en Sebastià, periodista, va venir a fer-nos una xerrada sobre la cultura gitana. La xerrada es titulava “Qui som els Rroma?”.

En total, en el món hi ha 16 milions de gitanos, i tenen una bandera i un himne propis. El seu origen se situa entre l’Índia i el Pakistan, d’on van marxar perquè són nòmades. En Sebastià ens va descriure els seus oficis tradicionals, i el seu idioma, el romanó. També ens va explicar que a la Península Ibèrica es van fer moltes lleis contra ells, com per exemple prohibir l’idioma, que es va anar perdent fins a derivar en una barreja d’idiomes que es diu caló. Una altra cosa que vam aprendre és que a la Segona Guerra Mundial van matar no només als jueus sinó també a un milió de gitanos.

En resum, aquesta xerrada pretenia que aprenguéssim aspectes de la cultura gitana i que eliminéssim estereotips.

1r B