dijous, 26 de novembre del 2015

XERRADA SOBRE GENERADORS TERMOELÈCTRICS (SETMANA DE LA CIÈNCIA)

Dins la Setmana de la Ciència, el dimecres 18 de novembre, el professor Lino Montoro Moreno, Doctor Enginyer Químic per la Universitat Politècnica de València, i professor agregat de la UdG va venir al teatre del nostre centre per fer la conferència "Generadors termoelèctrics: com obtenir electricitat del tub d'escapament del teu cotxe ". El públic va ser l’alumnat de batxillerat, tal i com ens informa la professora Maria Lluïsa González.

En Quan van der Knokke, de 1r A, ens en fa un article.

Anualment se celebra la Setmana de la Ciència, una setmana d’activitats, xerrades i sortides científiques arreu de Catalunya. El 18 de novembre de 2015 el Doctor Enginyer Químic a la Universitat Politècnica de València Lino Montoro Moreno, ens va venir a explicar els avenços dels generadors termoelèctrics.

La xerrada va començar amb una explicació sobre l’ús actual d’energia al món: la major part de les empreses més grans del món (General Electric, Shell...) estan directa o indirectament relacionades amb la producció i ús d’energia. A part d’això, la majoria del món depèn de fonts d’energia no renovables, que solen contaminar molt i en algun moment s’acabaran. També va explicar que la majoria d’energia es malgasta en calor.


El Sr. Montoro també va parlar sobre l’anomenat “efecte termoelèctric” i els generadors termoelèctrics, que poden transformar calor en electricitat. Aplicant això a, per exemple, el tub d’escapament d’un camió, es pot tornar a aprofitar molta de l’energia gastada. A la UdG s’està intentant aplicar aquesta tecnologia fent servir, per exemple, una forma cilíncrica que envolti el tub d’escapament.

Encara que això sembli ser profitós a la llarga, a curt termini és bastant car i, com passa normalment en totes les empreses, els diners són allò que fa prendre decisions. Tot i això, és molt interessant com evolucionen aquestes tecnologies i tots esperem que en un moment determinat ens serveixi per millorar el món.


El sr. Lino Montoro (al centre de la imatge) amb tot el seu equip d'investigació