diumenge, 15 de novembre del 2015

XERRADA DE LA MARATÓ DE TV3 A BATXILLERAT

Com cada any, el mes de desembre TV3 organitzarà la Marató, els beneficis de la qual es destinen a una o més malalties. Enguany els temes centrals són l’obesitat i la diabetis, i el passat 9 de novembre, una representant de la Fundació de la Marató de TV3 ens va venir a explicar una mica més sobre aquests problemes de salut.


La xerrada, que es va fer al teatre del Vives, va començar amb la reproducció d’un vídeo, en el qual un nen, unes adolescents i un home gran explicaven com van descobrir que tenien diabetis i com això va canviar les seves vides. Posteriorment, en el mateix vídeo, unes noies explicaven que s’estaven recuperant dels seus problemes d’obesitat.

Tot seguit, l’encarregada de la xerrada ens va explicar en què consistia cada malaltia. En primer lloc, l’obesitat és un excés de greix al cos i, afortunadament, té solució: menjar de forma sana i moderada i fer activitat física.

La diabetis, en canvi, és pitjor. N’hi ha de tres tipus:

- La DM1, que afecta els joves i que té símptomes com moltes ganes d’orinar, set i gana, i també la pèrdua de pes.Fa que el cos no produeixi prou insulina i, per tant, no pugui aprofitar el sucre que es menja o beu. Els pacients d’aquest tipus de diabetis s’han d’injectar insulina més de cinc vegades al dia, i han d’estar constantment vigilant el sucre que tenen a la sang.

- La DM2, que afecta la gent gran i representa la majoria dels casos, presenta els mateixos símptomes, però com que es desenvolupa més tard, normalment no es nota fins que ja ha danyat el cos. Consisteix en què el cos, lentament, es fa resistent a la insulina. No sempre es pot solucionar amb insulina i els pacients han de fer més exercici i menjar més sanament.

- La gestacional, que només afecta les dones embarassades. Pot arribar a fer mal tant a la mare com al fill. Afortunadament, desapareix després de l’embaràs, encara que és possible que la mare tingui diabetis 2 més tard.

Els beneficis de la Marató de TV3 d’aquest 2015 aniran destinats a la recerca i investigació d’aquests problemes i, per tant, esperem que ajudi a millorar (encara que sigui una mica) la situació els diabètics i la gent obesa.

Quan van der Knokke
Alumne de 1r A de Batxillerat