dissabte, 27 de juny del 2015

TEXT JUBILACIÓ: ANNA VALLS

L’Anna Valls va  arribar a l’Institut “Jaume Vicens Vives” l’any 80 quan feia poc que l’assignatura de  llengua i la literatura Catalana s’havia incorporat als plans d’estudis del nostre país..

L’Anna havia estudiat Magisteri a l’Escola de Magisteri a Girona però no en tenia prou: el seu desig era fer la llicenciatura en Filologia Catalana. Va traslladar-se a Barcelona i va matricular-se a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona.  Eren els anys en què la demanda social per a l’ensenyament del català era tan forta que Òmnium Cultural i molts ajuntaments es van posar d’acord per a introduir l’ensenyament del català a les escoles. Va ser l’oportunitat que l’Anna comencés la seva experiència didàctica – també calia guanyar algunes pessetes, és clar- . Al matí, alumna a la Universitat, a la tarda mestra de català a Cornellà del Llobregat. Del centre de la ciutat a una barriada deixada de la mà de Déu. Els alumnes, de famílies immigrants, corrent pel carrer, fent campana quan volien, fent gamberrades per passar l’estona i tirant pedres a aquella professora jove i ben vestida que els anava a ensenyar una cosa que els devia sonar a urdú, xinès o , amb una mica de sort, polonès.

Però les coses canvien i a vegades es passa d’un extrem a l’altre. L’Anna va acabar la carrera i va trobar feina a l’Escola Aula, a la zona alta de Barcelona, una escola de prestigi fundada per la burgesia catalana. Ella hi arribava amb bus i els alumnes amb taxi o amb cotxe i xofer.  Amb poc temps va conèixer dues cares oposades  del nostre país, tant culturalment com econòmicament. Un bon aprenentatge que li va donar una visió molt real del nostre país i que li va permetre aprendre i posar en pràctica allò que als professors no ens ensenya ningú: pedagogia i capacitat de transmetre coneixements i valors.

L'Anna Valls durant la seva jubilació.
Foto: Jordi Xargay
L’any 1980 decideix que l’etapa barcelonina s’acabi i entra a formar part del claustre de professors del nostre institut. Primer com a PNN i després d’aprovar les oposicions, com a professora amb plaça. Sempre a l’institut Jaume Vicens Vives”, llevat de 4 cursos, de l’any 1998 al 2002, que va passar al CRP (Centre de Recursos del Professorat).

Durant 10 anys ha estat un puntal del Batxillerat Internacional. Excepte la tutoria, mai no ha volgut ocupar càrrecs de direcció. Ha preferit el treball discret.

L’Anna ha dedicat moltes hores de la seva vida al nostre centre i als alumnes. Moltes hores de classe, naturalment, però també moltes hores de preparació de classes, d’entrevistes, de reunions, de correcció, de tracte diari amb els companys i amb els alumnes. Tots hem constatat la seva simpatia, saviesa i discreció.

Rafel Mas, catedràtic jubilat de Llengua i literatura catalanes de l'Institut