dimarts, 28 d’abril del 2015

TROBADES DEL PROJECTE BENJAMIN DE SEFARAD

En diverses ocasions us hem parlat d’aquest projecte en el qual participa l’INS Jaume Vicens Vives, concretament a través de l’alumnat de 2n d’ESO. Doncs bé, els últims dies han tingut lloc algunes de les seves activitats més visibles amb les trobades que s’han fet amb els altres centres de la província que hi participen, el de Castelló d’Empúries i el de Besalú.

Cal destacar la gran feina dels nostres estudiants fent de guies dels alumnes dels altres instituts, explicant-los tot el que havien après mentre feien una visita per la nostra ciutat.

Tot plegat ho comenta l’Arnau Lleixà, alumne de 2n d’ESO, en el text següent.



El projecte Benjamín de Sefarad: UN ÈXIT

Ja fa set mesos que el projecte pilot Benjamín de Sefarad va començar. Durant aquests set mesos de treball, els diferents grups de segon d'ESO hi hem desenvolupat treballs molt diversos: vídeos d’un barri jueu, aplicacions mòbils, diaris personals o presentacions meravelloses.

El projecte consistia en fer una recerca d'informació sobre la cultura i el patrimoni jueu i fer-ne una presentació, de la manera que es volgués, per tal d’exposar aquest treball a dos altres instituts de ciutats amb més patrimoni jueu: Besalú i Castelló d'Empúries.

El nostre gran dia, el dia que havíem de rebre la visita dels nostres companys d’aquests dos municipis de la província, va ser el 14 d’abril. Durant el dia es van dur a terme dues activitats: una visita guiada i una presentació dels treballs més representatius del projecte.

Així, de bon dematí, vam començar a rebre els nostres “convidats”, però només els de Besalú, perquè els de Castelló van tenir un problema amb l’autobús. La visita guiada va ser tot un èxit. Els alumnes i professors benvinguts van quedar sorpresos de la feina que s'havia fet. Fins i tot, els nostres professors del mateix Jaume Vicens Vives no s'esperaven que tot anés tan bé!



A mig matí, ja a l’institut i, per fi, amb els nostres companys de Castelló, tots els participants del projecte ens van reunir al pati per esmorzar i, seguidament, vam anar al teatre per fer l’acte final. En aquest s'hi van presentar vídeos, power points, documents, prezis, diaris i aplicacions per a mòbils.
L'esmorzar es va fer al pati del Vives
Per amenitzar-ho tot, l'acte es va tancar amb tres peces de música. Dos d'elles van ser cantades en cor i acompanyades per la flauta travessera, el violí i el fagot. I l'altre va ser interpretada per tres noies i acompanyada per la flauta travessera i el piano.



Va ser un èxit tan gran que vam aparèixer als mitjans de comunicació catalans!

Però el projecte no es va acabar allà sinó que el dilluns 20 d'abril es van fer dues sortides, consistents en ser els “convidats” dels estudiants de 2n d’ESO de Besalú i de Castelló d’Empúries que també participen d’aquest projecte, i que han fet el mateix treball que nosaltres.

Així, els alumnes del Vives de 2n A i B van anar a Besalú, mentre els dels grups C i D van anar a Castelló d’Empúries.

Els nostres alumnes a Besalú
Imatge de la visita a Castelló
El mateix regidor d'Educació de Lucena, impulsor del projecte, va venir fins a Besalú per donar les gràcies i per informar que el projecte havia sigut millor del que s'esperaven i que, per tant, es continuarà fent durant els propers anys.

Ha estat una experiència única pels participants, i ens ha permès veure i conèixer millor el patrimoni jueu de la nostra ciutat, Girona.