dijous, 26 de març del 2015

ELS ORÍGENS DE ROMA A LA HISTÒRIA DE L'ART

El passat dimecres 11 de març, els alumnes de Llatí i Grec de 1r i 2n de Batxillerat van assistir a la conferència per part de Víctor Sabaté, graduat en història, sobre els orígens de Roma a la història de l'art.

En primer lloc, es va fer una breu introducció a l'arqueologia i la versió canònica dels orígens romans per passar, a continuació, a la explicació de cinc episodis destacats de la historiografia romana. El primer dels passatges va ser la caiguda de Troia amb la fugida d'Enees, el seu pare Anquises i el seu fill Ascani-Julus. A partir de la narració de Virgili en L'Eneida, es va comentar l'escena en diferents representacions artístiques, com escultures i frescos romans, així com en obres posteriors.

Una breu explicació de la línia genealògica dels fundadors de Roma va precedir la llegenda de la Lloba Capitolina i els bessons fundadors de la ciutat, Ròmul i Rem, representació dels quals ha passat a formar part de les insígnies més identificatives de la capital italiana. Seguint amb el regnat de Ròmul,es va comentar el Rapte de les Sabines, escena de recurrència pictòrica tant en el Renaixement com en el Barroc. Més endavant, la batalla entre Roma i Alba Longa amb els Horacis i Curiacis va prendre el relleu.

Finalment, la violació de Lucrècia i el seu posterior suïcidi va tancar la conferència.

Paula Przybylowicz

Alumna de 2n de Batxillerat