dimarts, 10 de febrer del 2015

VISITA A LA UNITAT DE MICROSCÒPIA DE LA UDG

Dimarts passat, 3 de febrer, un grup d’alumnes de Biologia de primer i segon de batxillerat van fer un taller de microscòpia al Parc Científic i Tecnològic de Girona.

Van arribar a peu des de l’institut i els va rebre el director dels serveis tècnics de recerca, el senyor Jordi Blàvia. A continuació els van repartir en dos grups per atendre millor les explicacions.

Van poder veure el microscopi electrònic de transmissió en funcionament, així com alguns dels seus components en detall. Es van fer observacions d’espermatozoides d’un cavall de raça emprat com a semental i els van quedar impressionats del detall de les imatges.


En segon lloc, van escoltar l’explicació sobre les característiques del microscopi electrònic de rastreig i van observar alguns insectes comuns amb molta riquesa de detalls, com els ulls d’omatidis, amb una gran varietat d’augments.

El microscopi més nou en el servei és un microscopi òptic confocal, amb il·luminació làser. Les imatges es generen a la pantalla de l’ordinador i permeten veure cèl·lules i percebre la seva activitat a través d’imatges acolorides amb marcadors fluorescents perquè aquest tipus de microscopi ofereix imatges en color.

Finalment, van completar el taller amb una última explicació sobre els microscopis més convencionals, els més semblants als que tenim a l’institut, tot i que allà tenien tota la gamma d’equipaments.

El temps va passar molt ràpid, i al cap de tres hores va tocar sortir fora a passar fred, tot i que aquest fet no va espatllar l’experiència viscuda.

Xavier Sàbat

Professor de Biologia