dijous, 26 de febrer del 2015

VISITA A LA CENTRAL DEL MOLÍ

El passat divendres 20 de febrer, els estudiants de 2n d’ESO que fan Sostenibilitat  van visitar la central del Molí.

Aquesta instal·lació industrial està emplaçada al cor de Girona, al carrer Santa Clara, i té un valor sobretot històric perquè va permetre, cap a l’any 1886, que Girona fos la primera ciutat de l’estat que tingués l’enllumenat elèctric dels carrers i edificis públics, en substitució de la llum de gas.

La visita a la central va permetre retre un homenatge a l’enginyer Narcís Xifra i Masmitjà, que fou un avançat a la seva època i autor del projecte d’enllumenat general de la ciutat. La inauguració de l’enllumenat per electricitat es va dur a terme amb tota solemnitat el dia 24 de juliol de 1886. Es va celebrar amb festes populars.

Ens van explicar que la central es nodreix de l’aigua de la sèquia Monar, que prové del Ter. Aquesta mateixa aigua ja ha passat per una altra central a Salt abans de retornar a l’Onyar.

La força de l’aigua fa moure una turbina i aquesta està connectada a l’alternador que produeix 780.000 kWh per any. Es tracta d’una energia neta i renovable, que val la pena de tenir en consideració.

Finalment una qüestió: què se’n fa avui en dia d’aquesta energia elèctrica generada a la central del Molí? Ho podeu demanar als estudiants més sostenibles…

Xavier Sàbat

Professor de Biologia