divendres, 27 de febrer del 2015

COM SONA?

La prioritat de la UNESCO d'aquest 2015, xarxa a la qual està agregat el nostre institut, és fomentar una educació de qualitat per a tothom promovent la llengua materna. A més, es promou l'educació plurilingüe basada en la llengua materna per tal de tenir un aprenentatge de qualitat, per reforçar el multilingüisme i el respecte a la diversitat lingüística i cultural.

Des del Vives, celebrem cada any la diada d'una manera especial. Com sona? va ser l'actuació amb que divendres 20 de febrer commemoràvem el 15è aniversari del Dia Internacional de la Llengua materna, la qual vam encabir dins la Setmana de les Llengües.

Després d'una introducció a la diada per part de la tutora de l'aula d'acollida, una alumna hondurenya va llegir el poema de Salvador Espriu “Per sort de tots nosaltres”, que acaba amb una estrofa ben significativa:

“No defugis la llengua
dels teus pares, perdut
en falsos brills de somnis:
esdevindries mut.”

Seguidament vam poder sentir com sonen expressions com Hola, benvinguts!, gràcies, t'estimo, adéu i d'altres en castellà d'Hondures, brasiler, pu tong huà (que és el xinès mandarí), diola (una llengua del Senegal), àrab del Marroc, amazic (una altra llengua que es parla al Marroc), portuguès, georgià, ucraïnès, rus, moldau, suec, francès i romanès.

A continuació, alumnes de segon d'ESO van llegir una adaptació del conte de la Caputxeta vermella en suec, en àrab, en rus i en francès que havien redactat molt ells mateixos amb un esforç que es va veure compensat pels bons resultats obtinguts.

I finalment, alumnes de l'optativa de música de quart van cantar i ballar magníficament una worksong, que els esclaus negres cantaven mentre treballaven.

Antònia Vilaplana
Tutora de l’Aula d’Acollida