dilluns, 12 de gener del 2015

EL NOSTRE CENTRE A LA FESTA DE HANUKKÀ

El dia 23 de desembre del 2014, es va celebrar la Hanukkà a la Plaça del Vi de Girona. Per segon any consecutiu les espelmes del canelobre hanukkiyyà es van encendre amb la presència d’alguns alumnes de 2n d'ESO del nostre institut.

La festa de Hanukkà, que vol dir consagració, és la festa de les llums. Una celebració en què la família o els amics es troben al capvespre diàriament durant vuit dies per encendre les espelmes. Totes les cases tenien un hanukkiyyà, que era un canelobre de 9 espelmes a diferència de la menorà que en té 7.

La història explica que el sacerdot Matatis es va revelar contra Antíoc IV Epifanes, que va profanar el Temple de Jerusalem. Matatis va lluitar contra  les seves forces juntament amb els seus fills. Quan el sacerdot va morir, va passar la torxa al seu fill Judà. Ell, amb el seu exèrcit rebel, va aconseguir entrar al temple que estava profanat, tot menys un recipient d'oli per a la menorà, el canelobre de 7 braços. En teoria, l'oli que hi havia hauria d'haver durat 1 dia, miraculosament en va durar 8. Així van recuperar el Temple de Jerusalem.

L’espelma del mig de la hanukkiyyà representa l'espelma testimoni, la que Judà portà fins al temple. Les altres 8 representen els dies que va durar l'oli encès.

Els alumnes de 2n d'ESO del nostre centre van tenir l'honor d'encendre la segona de les 8 espelmes, just després del rabí de Barcelona i abans del president de la cambra de comerç de Girona, associada amb el patronat del call jueu de Girona. Uns versos en català i hebreu van acompanyar l'encesa de llums.

Al final de la celebració, una flauta travessera, una guitarra i una acordió van tocar una música del klezmer amb melodies gitanes. Domari Trio, el grup de música, va omplir la plaça juntament amb la olor dels sufganiot, uns bunyols fregits i farcits amb crema o melmelada i tot cobert amb sucre glas.

Arnau Lleixà

Alumne de 2n d’ESO





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada