dijous, 20 de novembre del 2014

PRESENTACIONS ORALS DE L'ALUMNAT DE 1r D'ESO

PRESENTACIONS ORALS DE L'ALUMNAT DE 1r d'ESO

La professora Anna Valls, del Departament de Català, ens ha fet arribar algunes de les presentacions que l'alumnat de 1r d'ESO ha fet durant aquest primer trimestre. Els nois i noies havien de fer una exposició sobre un municipi, i us reproduïm la part escrita de la que va fer en Pol Cereijo, de 1r A.

SANT PERE PESCADOR
Sant Pere Pescador és un poblet situat a l'Alt Empordà i té 2.161 habitants. És un municipi costaner, ubicat a la badia de Roses, entre Roses i l'Escala. Tot i tenir pocs habitants, té una extensió molt gran de terreny, de 18,5 quilòmetres quadrats, la meitat que la ciutat de Girona.
De rius importants, el més conegut que té és el Fluvià que desemboca al mar. I de muntanyes no en té perquè està situat a la plana de l'Empordà, que com el seu nom indica, és una àrea sense canvis de relleu importants. Sant Pere, Viladamat, Roses, Figueres, Vilafant o Castelló d'Empúries són alguns dels pobles que estan ubicats a la plana de l'Empordà.

El més característic de Sant Pere Pescador són els seus camps de pomes i fruites que es poden contemplar a moltes zones del poble. De fet, els camps de fruiters envolten tot el nucli urbà. És un dels municipis més importants de tot Girona en producció de pomes i altres fruites.

Però Sant Pere Pescador no només viu de les pomes ja que té una important arribada de turistes tot l'any, sobretot francesos. Aquests turistes es queden a dormir als càmpings del municipi que són dels més importants de les comarques gironines. En aquest sentit, Sant Pere acull molts practicants d'esports aquàtics, com el surf, el kitesurf i esquí nàutic.

Sant Pescador també destaca per acollir una part dels Aiguamolls de l'Empordà. És una reserva natural protegida on s'hi poden veure molts tipus d'animals diferents, sobretot ocells, però també isards, vaques, cavalls, llúdrigues. Les cigonyes són el símbol del parc i en podem trobar molts exemplars.


A mi m'agrada anar-hi perquè hi tinc família, perquè el poble és petit i perquè puc anar sol per tot arreu. També m'agrada per les platges de sorra, sobretot una que li diuen la cagarra. El seu nom ve dels gossos que es cagaven a les platges i els seus amos no les recollien, i un dia un senyor va posar-hi un cartell que posava: que la gente no se cage, i a la gent li va fer tanta gràcia que li va quedar aquell nom i s'ha perdut l'original. I per acabar, també m'agrada anar molt als aiguamolls perquè hi ha molta fauna i és una zona molt agradable per passejar-s'hi.

Jo recomano anar a la platja a banyar-se (sobretot a la cagarra), els aiguamolls i al laberint de blat, que és un laberint que com el seu nom indica està fet de blat. És molt divertit perquè el blat és tant alt que no pots veure que hi ha a l'altre costat, i entre mig del laberint, et vas trobant diferents proves que has de resoldre. I al final amb els números que has obtingut a les proves, els sumes a una màquina i si et surt el nombre correcte guanyes un gelat. A vegades a les nits fan el laberint del terror i et van fent espants mentre fas el recorregut del laberint.