dilluns, 26 de maig del 2014

PRIMERS AUXILIS. REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR

Dimarts 13 de maig a l'hora de tutoria els alumnes de 3ESO D vam assistir a una xerrada sobre reanimació que es va fer al gimnàs de l’institut.

Mai us heu preguntat què faríeu si un familiar o un amic vostre patís un atac de cor o alguna cosa semblant mentre aneu caminant pel carrer? Doncs ara us expliquem algunes tècniques que ens van ensenyar a nosaltres.

Primer de tot, heu de mirar d’estar en un lloc on no passin cotxes: en una plaça, en una vorera.... Després heu de veure si la persona està conscient o inconscient (escolteu si respira). A continuació cal demanar ajuda a algú que passi per allà i també trucar a Emergències perquè vingui una ambulància. Mentre esperem, hem de pressionar amb tot el nostre cos (no només amb els braços) el pit d’aquesta persona 30 vegades al ritme de la cançó"Macarena"; no ho hem de fer ni massa fort ni massa fluix.Llavors hem de fer-li el boca a boca. Hem d'agafar el nas per dalt, tirar-li el cap enrere i fer el boca a boca (posar aire dins seu) només 2 cops! i després hem de tornar a pressionar-li el pit 30 vegades més.

Si tot això no funciona, hem d’agafar un desfibril·lador (ara els trobem sovint al carrer). Quan l'agafem sentirem que emet un so (aquest so avisa a l’hospital més proper que algú està utilitzant aquell desfibril·lador i que es necessita una ambulància). El posarem a terra, l'obrirem i seguirem les instruccions que ens marqui. Quan el desfibril·lador estigui preparat per fer la descàrrega al pit, començarà a parlar per informar-nos que ens hem d’allunyar de la persona inconscient. En el moment en què l’aparell nota que no cal fer més descàrregues deixarà de fer-ne. Llavors només caldrà esperar l’ambulància.

Text: ABRIL GONZÁLEZ (3ESO D)