dijous, 8 de maig del 2014

FEM DE NEOLÍTICS



Sota l’eslògan “fem de neolítics” vam realitzar aquest mes de maig un parell de sortides amb els nostres alumnes de 1r curs de l’ESO, la primera capitanejada per l’Àngels Vallverdú i les seves fidels acompanyants Núria Feliu i Marta Salavedra el dia 6 i la segona, el dia 21 amb aquesta humil “redactora”i d’altres amables profes, la Lurdes Juliol i la Marta Orts. La veritat és que l’organització ARQUEOLÍTIC que s’encarrega no tan sols de la tasca de les pròpies excavacions, inexistents fa un parell de dècades, sinó també de les explicacions al visitants, va facilitar molt la nostra activitat, tant per l’oferta de jornades com per la puntual rebuda a l’hora i al lloc de trobada al Parc de la Draga.
En aquest parc, proper al llac de Banyoles, van trobar restes arqueològiques fins llavors desconegudes a la zona amb motiu dels treballs per a la preparació d’una de les seus olímpiques Barcelona 1992. A partir d’aquell moment comença la recerca que mostrava l’evidència d’un assentament neolític i aportava objectes que el medi lacustre havia preservat per sobre del que seria raonable pensar.
Moltes còpies d’aquests útils van mostrar-se als nostres alumnes amb entenedores explicacions sobre els materials, la utilitat etc. Al final, fins i tot, els nostres nois van poder “preparar“ una mena de rascador amb fusta, pedra i corda que potser han guardat com a record a casa.
També se’ns van mostrar reconstruccions de cabanes fetes amb els materials originals i se’ns va parlar àmpliament sobre les necessitats i els modes de vida dels homes banyolins de fa 7000 anys.
En general, tot va resultar bé i encara que el temps d’aquest primaveral mes de maig no va acompanyar gaire, esperem que els nostres més joves estudiants guardin un grat record d’aquesta excursió.

 Text: ISABEL SALVO (Professora de Socials)