dimecres, 12 de març del 2014

MARIONA COLOMER, CARME HOMS I MAR JOVANÉ, SELECCIONADES PER AL PROJECTE "FISIDABO"




Les alumnes Mariona Colomer, Carme Homs i Mar Jovaní, alumnes de primer de Batxillerat Internacional, han aconseguit que el seu projecte d’experiment científic hagi estat seleccionat com uns dels tres guanyadors del projecte Fisidabo proposat per la Universitat Politècnica de Catalunya.

L'esmentat projecte consisteix a dissenyar un experiment relacionat amb la física i els seus conceptes que pugui ser portat a pràctica al parc d’atraccions Tibidabo de Barcelona, tot utilitzant una de les seves atraccions. Aquest peculiar projecte va nèixer l’any 2012 amb la missió de treure la física fora de les aules i portar-la al parc. L'objectiu és que els estudiants puguin comprendre empíricament i a través dels experiments els principis fonamentals de la física, alhora que els corroboren matemàticament, obtenint així al mateix temps un primer contacte amb la recerca.

En el cas de les estudiants del nostre institut, han decidit centrar-se a fer un estudi de les forces i energies de la muntanya russa, atracció que és probablement una de les més emblemàtiques del parc. Mitjançant paràmetres com ara l’altura a la qual arriba la muntanya russa, la seva velocitat, l’energia cinètica i potencial... intentaran determinar, entre altres coses, quanta energia es perd en forma de calor quan s’utilitza aquesta atracció. Primerament, realitzaran els càlculs preliminars amb la supervisió d’un tutor professor d’enginyeria física que faci recerca en una àrea relacionada amb l’experiment; després, el dia 16 de març, provaran l’experiment al Tibidabo, el modificaran si s’escau, i finalment, juntament amb els altres dos grups guanyadors, tindran el parc del Tibidabo disponible durant el dia 4 d’abril per a realitzar l’experiment proposat. Finalment, analitzaran els resultats i els presentaran al tutor científic.

En resum, serà una experiència que permetrà a les nostres estudiants tenir un primer coneixement de com es fa recerca científica professional, i les dificultats que comporta aplicar el mètode científic a la pràctica, tot gaudint d’un emblemàtic lloc de la ciutat de Barcelona com és el Tibidabo.

Text i fotografia: PAU BATLLE (1BAT A)