divendres, 19 de juliol del 2013

EL PROFESSOR CARLES STERN ES JUBILA



Neix a Girona l’any 1952. Fins als 14 anys estudia en una acadèmia dirigida per un seu oncle, professor d’institut: el Sr. Estrach. L’any 1967 es matricula a l’Institut de Girona per acabar el batxillerat. Li agraden les ciències, la geologia i la geografia. De fet, hauria estudiat Geografia si no hagués estat una carrera lligada a la branca d’Humanitats, però el contacte amb les ciències és vital per a ell. En haver obtingut el PREU decideix matricular-se a Biologia, el primer any a Girona i llavors a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es llicencia l’any 75. Té la previsió de quedar-se a la universitat amb una beca mentre treballa en la seva tesi però el mes de setembre, en una visita a Girona, el Sr. Estrach li ofereix treballar com a interí a l’institut Pere Alsius de Banyoles. En Carles accepta i aprofita aquest any per preparar exhaustivament les oposicions. L’estiu del 76 es convoquen a Valladolid (és el primer any que es descentralitzen, es creen tribunals en diverses ciutats d’Espanya) i no només les aprova sinó que obté plaça a l’institut Vives de Girona.
Referent al centre, en Carles recorda una anècdota referida per l'aleshores director, el Sr. Ignasi Bonnín, que ens mostra que les coses han canviat…una mica: es proposà que el Instituto Nacional de Enseñanza Media de Gerona passés a ser l'institut “Jaume Vicens Vives” i s'iniciaren els tràmits perquè així fos. La resposta de l’administració no es va fer esperar i fou taxativa: a partir de llavors seria l'Instituto Jaime Vicens Vives. Tanmateix, aquí es va respectar el nom de l’historiador en català de l’única manera possible: tothom que entrava a l’edifici podia llegir en un rètol: Instituto J. Vicens Vives. Sent una certa enyorança d’aquella època, en què reconeix que impartir classes era una tasca més engrescadora, agradable i agraïda que en l’actualitat.
Els viatges són per a ell un plaer i una font de motivació. Un dels que recorda amb intensitat és el que realitza amb la seva família a Israel, on viu un seguit de situacions que el fan patir de debò. En Carles és també un gran amant de la lectura. En efecte, els professors, companys i amics que el coneixen el titllen de lector infatigable. A la taula del despatx se li amunteguen novel·les, biografies, assajos i obres de divulgació científica. Dues curiositats: té el costum de rellegir aquells llibres que l'han fascinat i s'obliga a la lectura en anglès si més no deu minuts cada dia per raons que són òbvies. No és estrany veure'l llegir amb avidesa, ulleres al nas, a la sala de professors. Algú explica que quan els seus fills eren petits anava amb el diari mig desplegat en una mà mentre amb l'altra empenyia el cotxet i, tot passejant, aprofitava per llegir... ni que fossin un parell de ratlles! En tot cas, sigui o no sigui cert, als qui el coneixem aquesta anècdota no ens costa gens de creure.
En Carles dóna molta importància a la salut i té cura de la seva. Forma part d'una associació de senderisme i realitza sortides els caps de setmana de manera esporàdica. És interessant sentir-lo a parlar sobre alimentació i nutrició, sobre ciència, sobre política... sempre amb gran passió. També ho manifesten així els seus alumnes: un professor que estima allò que ensenya transmet el seu entusiasme als estudiants. No hi ha cap dubte que és un home apassionat però moderat a la vegada, que sap escoltar i sap estar, ple d'inquietuds.
Aquest any en Carles Stern es jubila. Nosaltres trobarem a faltar les seves converses i la seva bonhomia, però estem segurs que encara li faltarà temps per omplir la immensa curiositat que el caracteritza. Molta sort, Carles.
CARLES STERN I ELS PAPERS DE PLA
Primeries dels anys noranta, de bon matí. Mentre endreça el laboratori de l'institut, en Carles Stern troba un munt de papers esgrogueïts i plens de pols que desperten la seva curiositat. Són treballs de geologia escrits a ploma que presenten una cal·ligrafia perfecta. Una revisió més a fons indica que es tracta de fulls redactats en castellà... de principis del segle XX, concretament del curs 1912-1913. En estudiar-los amb atenció s'adona de la presència d'uns altres fulls, també vells i empolsegats, però diferents. La gran sorpresa ve en adonar-se de la signatura que figura a sota d'aquelles línies: José Pla Casadevall. I en Carles comença a llegir. És una ressenya inèdita que redacta un Pla adolescent sobre una excursió a Llançà i a Sant Pere de Rodes realitzada pels alumnes del Instituto Nacional de Enseñanza Media de Gerona (actualment Jaume Vicens Vives) el 26 de gener de 1913.