dilluns, 11 de març del 2013

LA BARCINO ROMANA (4ESO)


Els alumnes de Llatí, acompanyats per la professora Lluïsa Marquès, vam fer una visita a la Barcino romana. La primera parada de la nostra excursió va ser a la plaça de Ramon Berenguer el Gran, on vam conèixer en Cristian, el nostre guia. Després ens vam dirigir a la necròpolis, on aquest ens va explicar que les tombes que estaven més a prop de la via d'accés a la ciutat era el lloc on enterraven les cendres de les persones més riques; en canvi, les que es trobaven més lluny tenien les cendres dels pobres. Moltes de les tombes tenien una inscripció en comú: STTL (sit tibi terra levis), que significa “que la terra et sigui lleu”; i d’altres tenien RIP (requiexat in pace) “descansi en pau”. En Cristian va finalitzar l'explicació de la necròpolis referint-nos els diferents tipus de tombes: s'enterraven les cendres del difunt dins d’una àmfora. Hi havia persones que eren enterrades amb una moneda a la boca per pagar l'entrada a l'Hades, a més portaven aixovars funeraris (perfums, joies, llànties, agulles de cabell...) i vi o aigua, tot depenent del seu grau de riquesa. Els esclaus portaven una placa amb l'escriptura Tene me ne fugiam et revoca me act dominum meem viventium in area callisti, que significa “atura'm si m'escapo i torna'm al meu amo”.

Després vam visitar les restes de l'aqüeducte que en el seu temps s'unia amb l'aqüeducte del Castellum Aquae. L'aigua que portava primer anava a les cases privades, després a les termes públiques i finalment a la resta de la ciutat. Des de l'any 88, quan es va enderrocar gran part de l'aqüeducte, Bancino va estar uns 1500 anys sense claveguera. Les restes que hem vist es troben al carrer Duran i Bas.

A continuación vàrem caminar per la via sepulcral romana. En Cristian ens va explicar una mica més d'història. El fòrum de Barcino es troba a la plaça de Sant Jaume. Vam veure un mapa on el Decumanus Maximus començava al carrer del Bisbe, a la porta Pretoria fins a la porta Decumena mentre que el cardo anava des de la porta Principalis Sinistra fins a la porta Principalis Dexta. Bancino va ser construïda durant la Pax Romana. La ciutat tenia dues torres de defensa circulars, perquè eren més fortes i més efectives, però eren més cares perquè s'havia de treballar la pedra. Bancino té setanta-vuit torres de defensa (setanta-sis de les quals són quadrades).

Finalment, vam tornar a la plaça Ramon Berenguer per desplaçar-nos fins a Cosmocaixa.

Text i fotografia: SERGI SERRA (4ESO)