dimarts, 9 d’abril del 2013

CONCOURS DE TRADUCTION (FRANÇAIS, ESO)

REALITZACIÓ DE LES PROVES 
Divendres 15 de febrer, un grup d'alumnes de les optatives de Francès va participar en un concurs de traducció a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Enguany la Universitat Pompeu Fabra, juntament amb l'APFC (Associació de Professors de Francès de Catalunya) ha organitzat el XIII Concours de Traduction de Français a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UPF de Barcelona. Més de mil alumnes de tot Catalunya hi han participat de manera totalment voluntària i en hores no lectives (divendres tarda). Cal remarcar l'enorme entusiasme que demostren els alumnes del nostre institut i llur interès per a realitzar un exercici de traducció de nivell, amb l'única ajuda de diccionaris en paper.
El concurs té una durada de 2 hores, acabat l'exercici els nostres alumnes surten de les aules amb les galtes enceses i els ulls encara brillants per l'esforç de concentració que l'exercici de traducció requereix. Comenten les dificultats del text i les solucions que hi han trobat. Estan contents. Nosaltres, les seves professores de francès, els admirem.
Els textos d'aquesta edició han estat: "Un touriste espagnol bloqué deux mois dans un aéroport" per la modalitat Batxillerat i "Pourquoi ne peut-on pas tout recopier depuis Internet?" per a la modalitat ESO. La majoria dels alumnes de l'institut Jaume Vicens Vives han traduït del francès al català, uns pocs han traduït del francès al castellà.
La valoració és altament positiva, tant per part de les professores de francès com pels alumnes que hi han participat, fet que ens motiva i encoratja de cara a futures edicions. Han quedat enrere els temps en els quals al nostre país s'havien prohibit les traduccions en llengua catalana i els traductors i editors se les havien d'empescar com fos per burlar una llei feta expressament per anorrear el català. Per sort, els nostres estudiants són políglotes -català, castellà, i anglès, i francès- i poden escollir lliurement la llengua cap a la qual volen traduir. I per sort també, les nostres universitats poden -i volen- organitzar concursos de traducció de francès com aquest que enguany arriba a la seva tretzena edició. Felicitem-nos tots plegats.

Text: ANNA RIBAS (Professora de Francès)







RESULTATS DEL CONCURS
L'alumna CARLA PLANAS SERRA (4ESO C) ha guanyat el primer accèsssit al Concurs de Traducció de Francès de la Universitat Pompeu Fabra, que aquest any ha comptat amb 963 concursants (uns dos-cents més que en l'edició de més participació). La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc dissabte 27 d'abril a l'auditori del campus de la comunicació de la UPF.