dimecres, 1 de febrer del 2012

XERRADA DE LLATÍ I GREC A LA UdG

Dimecres dia 1 de febrer els alumnes de 1r i de 2n de batxillerat de l'especialitat d'Humanitats van assistir, a la Facultat de Medicina de la UdG, a una xerrada sobre el món llatí i grec en el marc d'una sortida organitzada per la professora Lluïsa Marquès.

Els conferenciants van estructurar la sessió en dues parts de 50 minuts de durada cadascuna. En la primera, que tractava sobre les restes arqueològiques a Catalunya, es va parlar sobre Emporion, Tàrraco i Barcino: se n'explicaren aspectes concrets com ara els mosaics, l'estructura de les cases, la construcció dels aqüeductes i de les muralles, la utilitat dels edificis de lleure, etc. D'altra banda, i ara quant al món grec, es parlà de la figura d'Alexandre El Magne, sobre el qual es destacà que s'emmirallava en dos herois mitològics: Aquil·les i Hèrcules. S'explicaren també, entre d'altres aspectes, l'imperi que abastà (des d'Egipte fins a l'Índia), la seva relació amb la reina persa Roxanna (amb qui tingué un fill) i l'episodi de les Guerres Mèdiques.

Finalment, i ja per acabar, es va fer una lectura de textos en llengües clàssiques.

Una curiositat: heu sentit mai l'expressió nus gordià? Un llaurador de Gòrdion (Anatòlia) portava els bous lligats amb una corda de manera tan complicada, que era impossible deslligar-les. Qui pogués aconseguir desfer el nus gordià podria conquerir Orient. Alexandre es va enfrontar al repte de deslligar el nus, que va resoldre tallant aquest amb la seva espasa. Zeus va enviar una tempesta de llamps que simbolitzava, segons Alexandre, que estava d'acord amb la seva actuació. Posteriorment, l'heroi va conquerir Orient. Així doncs, nus gordià significa fet difícil de resoldre.