dimarts, 15 de novembre del 2011

QUI SOM ELS Rroma?

QUI SÓN ELS GITANOS?
El dia 14 de novembre de 2011 van venir dos gitanos a visitar els nois de primer d’ESO. N’hi havia un que era alt i fort, amb una barba molt ben arreglada. L’altre tenia la pell més fosca, no era tant alt i anava afaitat. Tots dos els van explicar als alumnes la història del seu poble.

Ja fa més de 1000 anys, els gitanos vivien a l’Índia i al Pakistan, el seu país d’origen. Un dia van decidir fer un viatge que hauria de durar 500 anys, i van poder travessat tot Àsia i tot Europa. Els gitanos podien portar una vida igual que la resta, ja que eren domadors, músics, artesans... 

Quan els Reis Catòlics, Isabel i Ferran, es van casar el 1499, van voler que tot Espanya tingués una mateixa cultura i llengua. Així que van fer fora altres cultures que no fossin l’espanyola, la musulmana i la jueva. La gitana també, però a ells els van donar 90 dies per adaptar-se a les noves condicions. Si no complien les normes hi havia càstigs severs, com per exemple ésser condemnats a l’esclavitud o tallar-los una orella. 


Durant la Segona Guerra Mundial van empresonar-los pel sol fet de ser gitanos. Va passar perquè la guàrdia civil d’aquell temps va fer una llei que deia que havien de vigilar els gitanos ja que sempre, davant de tot dubte, eren els culpables o els principals sospitosos. 

En l’actualitat hi ha gitanos arreu del món: Amèrica, Europa, el Nord d’Àfrica... Es calcula que hi ha més de 16.000 persones. El país amb més gitanos és Romania.

Els gitanos no tenen cap religió pròpia, sinó que s’adapten a la que té el país on habita cadascú.

Hi ha moltes curiositats sobre els gitanos, com per exemple per què els diuen gitanos. Quan els gitanos varen arribar a Egipte, els egipcis els deien egipcianos i perquè fos més fàcil de dir, els van anomenar egitanos. I amb el temps hem acabat dient gitanos.          

Text: resum d'un text de Maria Montenegro Carreras (2A)